מהן המילים?

ד"ר תמר עילם גינדין

ד"ר תמר עילם גינדין

ד"ר לבלשנות איראנית ומרצה בנושאים שונים

האתר alphadictionary פרסם רשימה של מאה המילים היפות ביותר באנגלית, שנבחרה על ידי ד"ר גודוורד (GoodWord, רוברט בירד), מילונאי ומשורר בעל ותק של 40 שנה. על כל מילה כתובה המשמעות שלה, דוגמאות שימוש ואטימולוגיות.

בעקבות פרסום הרשימה, הביע דב אלפון משאלה בטוויטר שיעשו רשימה כזו גם בעברית.

עם או בלי קשר למשאלתו של אלפון, ד"ר יובל דרור הרים את הכפפה וערך סקר בין קוראי ה'גלוב' לבחירת מאה המילים היפות ביותר בעברית. התוצאה מעניינת, בין השאר, כי היא נערכה על ידי גולשים – לא לגמרי אקראיים, אבל גם לא מילונאים ומשוררים ותיקים (לפחות חלקם). יהיה מעניין להשוות אותה לרשימת מילים שתיבחר על ידי אנשי רוח. הרשימה של יובל כוללת רק את המילים, ואני לוקחת על עצמי בהכנעה ובכבוד לכתוב על האטימולוגיות של המילים המעניינות, לאו דווקא לפי הסדר.

בשבועות הקרובים אפרסם כאן אטימולוגיות של חלק מהמילים (בניגוד למה שנכתב בתגובות לפוסט, מי ששולטתתת היא היוונית), אבל לפני כן – התוצאות מעלות שאלה חשובה: מה זה בכלל מילה? 

לפי תוצאות התחרות – מילה היא יחידה גרפית, או בלשון הבלשנים גְרָפֶמָה.

בין התוצאות ניתן למצוא נטיות של פעלים, כמו שְׁחִי ו-אֲגַל (שחי ואגל לך סוד ייסוריי, של ביאליק), צורות רבים כמו ערגונות שמוכר לרובנו מ'זרעי קיץ' של מאיר אריאל, וצורות עם סיומת קניין, כמו סַנְסִנָּיו, מתוך שיר השירים, המיוחס לשלמה המלך אבל בעצם נכתב בתקופת בית המקדש השני (פעם אכתוב גם על זה).

חלק מהמילים שנבחרו, יתורגמו לשפות אחרות כמספר מילים: אגל I shall reveal, סנסניו its palms.

האם מילה היא יחידה מינימלית נושאת משמעות? במקרה זה, ה-א' של אגל תצטרך להיות מילה, כי היא נושאת את המשמעות של עתיד, גוף ראשון, יחיד. וגם הסיומת -ות תצטרך להיות מוגדרת כמילה, כי היא נושאת משמעות של רבים. שלא לדבר על סנסיניו, שאפשר לפרק אותה לשלוש "מילים": סנסן – כפת התמר, -י- שמציין רבים, ו-ו שמציין את השייכות לגוף שלישי יחיד.

כל הדוגמאות האלה כמובן שאינן מילים, אלא צוּרָנִים, מוֹרְפֶמוֹת בלעז. צורן אינו נחשב מילה בפני עצמו, אלא הוא מצטרף למילים קיימות (מה זה מילים?) ומוסיף להן משמעות מסוימת. מה שבשפה מסוימת הוא צורן, יכול להיות מילה עצמאית בשפה אחרת, למשל ה-א' ב-אגל (שהיא אפילו שתי מילים), וגם צורן היידוע שלנו, שמופיע כמילה נפרדת בשפות אחרות (the, le, il וכו')

אז מהי מילה? את כל המילים האלה לא נמצא במילון. במילון נמצאות לֶקְסֶמוֹת, שזו דרך אחרת להגדיר מילה: פריט מילוני.

לפי ההגדרה הזאת, שחי היא צורה של הלקסמה שׁחה, אגל היא צורה של הלקסמה גלה, ערגונות היא צורת הרבים של הלקסמה ערגון, ו-סנסיניו היא צורת הרבים + סיומת קניין של סַנְסַן. לפי זה, אכן "אין מילה כזו" ערגונות, ו"אין מילה כזאת" סנסניו.

אז מהי מילה?

צורן? גרפמה? לקסמה?

גם אם נגדיר "מילה" כגרפמה וגם כלקסמה, יש מחלוקת נוספת בשאלה מהי מילה:

כמה מילים יש במשפט "צפת כוסתה טל, עכו אף היא כוסתה טל". האם יש כאן שמונה מילים (ספרתי כמה יחידות גרפיות יש כאן) או רק חמש, שחלקן מופיעות פעמיים? ומה עם "צִיר", שמופיעה במילון אבן שושן כארבע לקסמות שונות? (דיפלומט, כאבי לידה, המיץ של המרק ו-וו של דלת, ובהשאלה גם מערכת הצירים) האם זו מילה אחת או ארבע מילים?

כאן נכנסת ההבחנה בין תבנית – הצורה הגרפית של המילה, לבין תמנית, או היקרות, שהיא המילה (שוב המילה הזאת) בתוך הקשרה. במשפט שלמעלה יש חמש תבניות בשמונה תמניות. התבנית "ציר" מקבלת את המשמעות שלה מההקשר, בכל תמנית.

ואם נחזור ל-שחי ו-אגל, חלק מהתגובות לפוסט התחרות היו מנוקדות, ופוסט התוצאות היה בלתי מנוקד. חלק מהקוראים (ואני ביניהם), שלא עיינו קודם בפוסט התחרות, חשבו שמדובר ב-שֶׁחִי (אבל הבנתי שלא, כי זאת לא מילה יפה), או שְׂחִי, ו-אֶגֶל. שוב, ללא הקשר וללא ניקוד, אותה תבנית (גרפמה) יכולה להיקרא במספר דרכים שונות, וכדי לדעת מהי הדרך הנכונה צריך לראות את התמנית – כלומר את המילה בהקשרה ("הצירים בוושינגטון"), ולפעמים בהקשרה הרחב ("הצירים בוושינגטון היו הרבה יותר קלים מאשר הצירים בקפלן").

רוצים לשמוע עוד? אני נותנת הרצאות העשרה במגוון נושאים לחברות, ארגונים ומסגרות פרטיות שמשלמות טוב (אם אנחנו כבר בענייני מילים). צרו קשר דרך האתר שלי.

שתפו את הפוסט:

Facebook
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email
Print

לפוסט הזה יש תגובה אחת

כתיבת תגובה

עוד פוסטים

הפרתמים מתגיירים כהלכה

כלומר, המילה פרתמים. על תהליכים שעוברים על מילים שנשאלות לשפות אחרות, עם דוגמאות מפרסית עתיקה (בעיקר ממגילת אסתר, אבל לא רק)

קרא עוד »