אני תמר, ואני אהיה הבלשנית שלכם להערב

ד"ר תמר עילם גינדין

ד"ר תמר עילם גינדין

ד"ר לבלשנות איראנית ומרצה בנושאים שונים

שלום, אני ד"ר תמר עילם גינדין. כבר בילדותי התחלתי להתעניין בשפות, ועדיף כאלה שאף אחד לא מדבר. בחופש הגדול בין כיתה ז' ל-ח' למדתי סינית בנוער שוחר מדע (ומאז בגדרה אומרים "הבת של גינדין יודעת סינית"), בתיכון למדתי צרפתית, ובצבא ערבית (ופוֹרְטְרַן, אבל את זה לא אהבתי).

אני הפרסייה היחידה במשפחתי. הוריי ואחותי אשכנזים כשרים.

ההתעניינות באיראן החלה בתיכון, כשהכרתי את מהרנוש מבטחי, נערה שעלתה מאיראן בגיל 14. אותה תחקרתי בעיקר על איך זה להיות במלחמה. בצבא, בכל זמן שלא הייתי חייבת לבצע את התפקיד שהוכשרתי אליו, הלכתי לפרסים. למדתי את השפה עד רמת תרגום ואת הבישול עד רמת אירוח.

באוניברסיטה העברית שילבתי את משיכתי לאיראן עם אהבתי לשפות מתות, וכבר בראיון הקבלה לחוג לבלשנות (סף הקבלה נמוך מאוד בגלל הביקוש, ולכן צריך לוודא שאף מועמד לא חושב שהוא עומד להיות בלש) הצהרתי שאני כאן כדי ללמוד פרסית עתיקה אצל פרופ' שאול שקד, לימים חתן פרס ישראל לבלשנות.

למי שממש מתעניין – כאן אפשר למצוא את פרטי ההשכלה שלי, הניסיון התעסוקתי והשפות שלמדתי.

בפורים תשנ"ח (1998) הרציתי לראשונה על מגילת אסתר מזווית איראניסטית, לאחר שנתיים שבהן ארגנתי הרצאות בנושא מפי פרופ' שקד. מאז אני נותנת את ההרצאה הזאת מספר פעמים בכל שנה, ומעולם לא היו שתי הרצאות זהות. בכל הרצאה אני גם לומדת דברים חדשים מהקהל, וממשיכה ללמוד ולהתחדש גם בין ההרצאות. בזכות הרצאה במכללת עלמא בפורים תשס"ה (2005) הוזמנתי להתראיין בתוכנית "לונדון את קירשנבאום", ובעקבות התוכנית הגיע ביקוש להרצאות לימות השנה. כך נולדו "אשמדאי החנטריש – השפעות איראניות על לשוננו ותרבותנו", "איראן זה לא רק אחמדינז'אד" – הרצאה על דתות איראן הקדומות שניתנה לראשונה עם פרופ' שקד בתיקון שבועות של עלמא, "מעמד האישה באיראן הקדומה" ועוד. התחלתי להשתתף ולהרצות בכנסים בינלאומיים בשנת 1998, תוך כדי לימודי התואר השני. פרסמתי מספר מאמרים וגם קצת ספרים. הפרויקט הבא הוא פרסום ספר על מגילת אסתר לקהל הרחב. ב-2009 העברתי סדרת הרצאות במסגרת האוניברסיטה הפתוחה בגל"צ על תרבות איראן הקדומה.

בבלוג הזה אדבר על מילים עבריות ואחרות, השפעות של שפות במגע, אטימולוגיה של מילים ועל נושאים אחרים שמעניינים אותי, ובתקווה גם אתכם. הטוויטר שלי נמצא כאן, ובאתר שלי תוכלו למצוא פרטים על הרצאות העשרה שאני מעבירה בנושאי איראן הקדומה, בלשנות או פונדקאות.

צרו איתי קשר ב-mpdpthmr@ג'ימייל או דרך הטופס המקוון.

שתפו את הפוסט:

Facebook
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email
Print

כתיבת תגובה